Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

De Provincie Limburg heeft ingestemd met de uitvoeringsfase van het project de Gezonde Basisschool van de Toekomst. Vier basisscholen van onderwijsstichting Movare gaan starten met het project. Zo krijgen de scholen een langere lesdag en veel aandacht voor gezonde voeding, sport en beweging en culturele activiteiten. Ook de buitenschoolse opvang wordt in het project betrokken. Dat meldt Universiteit Maastricht. 

Twee van de vier scholen zullen het volledige pakket van het project gebruiken; het dagprogramma wordt verlengd, de leerlingen krijgen een langere middagpauze en eten gezamenlijk een gezonde lunch en gezonde tussendoortjes. Ook komt er een gevarieerd programma van sport, spel, beweging, cultuur en lessen over gezonde voeding. Op de buitenschoolse opvang kunnen de kinderen vanaf 7.30 uur beginnen met een gezond ontbijt. “De gedachte is dat leerlingen die beter in hun vel zitten, ook beter presteren. Er wordt een sterke wetenschappelijke basis gelegd voor het onderwijs van de toekomst. Dat maakt het ook interessant voor andere scholen binnen en buiten onze provincie”, zegt Marleen van Rijnsbergen, Gedeputeerde Werk en Welzijn van de Provincie Limburg.

De twee andere scholen gaan alleen met het beweegpakket werken. Deze leerlingen krijgen dus extra sport, spel, beweging en cultuur. Verder zijn er vier controlescholen, op deze scholen worden geen veranderingen ingevoerd in de dagindeling, beweegritme of voeding. De Universiteit Maastricht gaat samen met de GGD Zuid Limburg onderzoeken of het project leidt tot verbetering van het welbevinden, de gezondheid en de schoolprestaties van de leerlingen. In 2020 wordt het onderzoek afgesloten met een wetenschappelijk symposium waarop de resultaten bekend worden gemaakt. 

© Nationale Onderwijsgids