Normal_vader_zoon_spelen_familie_gezin

Overheersing van sekse blijkt bij de opvoeding van jonge kinderen niet goed te zijn. In het algemeen bepaalt vrijwel alleen de vrouw wat goed is voor een kind. Niet alleen thuis, maar ook op de crèche, kinderopvang, basisonderwijs en in de zorgsector. Mannen zouden al decennia lang op een zijspoor zitten qua opvoeding, terwijl vaders ook veel bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Van de pedagogische capaciteiten van mannen wordt veel te weinig gebruik gemaakt. Dat is jammer, want vaders voegen kwaliteiten toe die van wezenlijk belang zijn voor een gezonde ontwikkeling van kinderen”, zegt Louis Tavecchio, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Volgens biopsycholoog Martine Delfos zorgt alleen diversiteit in de opvoeding voor een complete ontwikkeling van kinderen. Dit houdt in dat de vaderrol net zo belangrijk is als de moederrol. Delfos vindt het dan ook jammer dat de rol van mannen steeds meer op een zijspoor beland. “De gevolgen daarvan zijn onder meer zichtbaar in de enorme toename van foutdiagnoses van onder andere autisme en ADHD de laatste jaren”, aldus Delfos.

© Nationale Onderwijsgids