Normal_kinderboerderij_wiki_-c__deel

De kinderopvangbranche kampt al jaren met een afname in de vraag naar opvang. De krimp lijkt echter niet te gelden voor de kinderdagverblijven op de boerderij. Recent kreeg de Vereniging Agrarische Kinderopvang (VAK) er tien nieuwe leden bij, waardoor het totaal op 52 agrarische kinderopvangorganisaties komt. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

VAK ondersteunt agrariërs die naast het boerenbedrijf een kinderopvang exploiteren op de boerderij. Vooral in het zuiden en oosten neemt het aantal boerderij-opvanglocaties toe. Voorzitter Peter Gille van de VAK zou graag zien dat ook op de grens van stad en platteland en in het westen meer van deze kinderdagverblijven worden geopend.

Volgens Gille kiezen ouders voor een agrarische kinderopvang om de mogelijkheden voor de kinderen om buiten te spelen. Ook hebben veel agrarische organisaties een groen en/of hygiënisch kwaliteitskeurmerk. Eigenaar Marieke den Uil van agrarisch kinderdagverblijf De Koebel in Assendelft denkt dat het ouders juist om de ruimte en de dieren te doen is.

© Nationale Onderwijsgids