Normal_peuterspeelzaal

Steeds meer gemeenten leggen leges op aan gastouders voor inschrijving bij het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Door de hoogte van de leges is het aantal aanvragen voor nieuwe inschrijvingen fors gedaald, blijkt uit onderzoek van twee landelijke gastouderbureaus in 89 gemeenten. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

De bedragen die gemeenten vragen voor het inschrijven in het register lopen behoorlijk uiteen, zeggen gastouderbureaus 4Kids en ViaViela. Sommige gemeenten vragen helemaal geen inschrijfgeld, maar het bedrag kan ook oplopen tot 800 euro per jaar. Het aantal gemeenten dat leges vraagt is sinds 2010 gestegen van twee naar 150.

Ook blijkt uit onderzoek van beide bureaus dat de GGD inspecties uitvoeren voordat gastouders mogen starten ook als het gastouderbureau al controles heeft uitgevoerd. De GGD brengt bovendien teveel uren in rekening, zeggen ViaViela en 4Kids. Het inspectiebezoek van de GGD duurt ongeveer een uur maar de GGD's declareren gemiddeld vijf uur.

4Kids en ViaViela  hebben het onderzoeksrapport als petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin pleiten de organisaties voor een landelijk maximumbedrag dat gemeenten voor de inschrijving van gastouders mogen vragen. Ook vragen zij de Tweede Kamer om het makkelijker te maken voor al ingeschreven gastouders om een wijziging van opvanglocatie door te geven.

© Nationale Onderwijsgids