'ChatGPT zet je buitenspel door te vragen naar actuele voorbeelden'

 Docenten die vrezen voor toetsfraude met behulp van ChatGPT kunnen toegespitste vraagstellingen gebruiken en bijvoorbeeld vragen naar actuele voorbeelden. ChatGPT geeft zelf namelijk zelden specifieke voorbeelden en de data gaat maar tot 2021. Dat schrijven medewerkers van de HAN in een handleiding. Dat meldt ScienceGuide. 

ChatGPT is namelijk geen kennisbank, maar een taalmodel dat woorden kan voorspellen. Dat staat beschreven in de handleiding over ChatGPT en toetsing. “En dat is ook het enige dat ChatGPT kan. Een algemene AI, die een schaakpot kan winnen van een grootmeester en ook een tosti kan bakken, is nog steeds ver weg.”

Toetsopdrachten 

Om te controleren of reeds afgenomen toetsen met behulp van ChatGPT zijn afgelegd, kunnen docenten zelf hun toetsopdrachten invoeren. Het resultaat daarvan kunnen ze dan naast de ingeleverde toetsen van studenten leggen. Daarnaast kan een heel algemeen geschreven tekst, een vrijwel foutloos geschreven tekst of een tekst zonder heel recente voorbeelden reden zijn om eens extra te controleren. 

Recente ontwikkelingen 

ChatGPT gebruikt namelijk zelden specifieke voorbeelden en is vooralsnog getraind met data tot en met 2021. Recente ontwikkelingen worden dus niet meegenomen in de resultaten van de chatbot.

Specifieke vraagstellingen 

Volgens de auteurs is het raadzaam om bij toetsen die nog moeten worden specifieke vraagstellingen te gebruiken. Zo kan een student worden gevraagd om te reflecteren op specifieke bronnen, iets te vergelijken met de situatie na 2021 of voorbeelden uit de eigen praktijk op te noemen. Docenten kunnen ChatGPT ook gebruiken in hun eigen toetsopdracht of studenten vaker toetsen door hen iets te laten uitvoeren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk