Toekomstverkenning mbo, hoger onderwijs en wetenschap van start

De MBO Raad is verheugd over de lancering van de toekomstverkenning middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en wetenschap door de minister van OCW. ‘Het debat over het onderwijs en de toekomst van het mbo kunnen we nu breed doorzetten en dat is een nodige ontwikkeling. Het is belangrijk dat de minister dit vervolgens met ons vertaalt naar een krachtige beleidsagenda waarin het unieke karakter van het mbo tot z’n recht komt’, zegt voorzitter Adnan Tekin. Dat meldt de MBO Raad.

Vorig jaar kondigde minister Dijkgraaf de verkenning aan om te komen tot een toekomstbestendige visie op het mbo, het hoger onderwijs en de wetenschap. Met een stelsel en onderwijs dat aansluit op de vraag van de student, van de arbeidsmarkt en van de samenleving in 2040. Als motor van de regionale samenleving en economie en als samenwerkingspartner met bedrijfsleven, gemeenten, studenten en vakbonden, weet het mbo wat nodig is om aan te sluiten bij de uitdagingen van de toekomst. Tekin: "Een snel veranderende arbeidsmarkt en samenleving vragen om vitaal, flexibel beroepsonderwijs, voor iedereen van 16 tot 96. Om die reden is het goed om te reflecteren op of de huidige inrichting van het onderwijs daar wel bij past. Het is een uitdaging en ambitieus traject waar we de minister graag in steunen."

Visie van vijf sectorraden 

Volgens Tekin is het belangrijk dat de visie van de vijf sectorraden (PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, VH en UNL), vastgelegd in het discussiestuk ‘Toekomst van ons Onderwijs’ tijdens de toekomstverkenning een rol van betekenis krijgt. "Dat is essentieel als we in de toekomst een belangrijke rol willen blijven spelen in het kansrijk opleiden van studenten en het ontwikkelen van een permanente leercultuur in Nederland."

Regiobijeenkomsten 

In maart wordt in opdracht van de minister door het hele land vier grote regiobijeenkomsten georganiseerd. Daarna worden er thema sessies georganiseerd waar ook door mbo-scholen aan kan worden deelgenomen. Voor de zomer verschijnt er een eindrapport vanuit het consortium van onderzoekers, waarin verschillende beleidsopties wordt geschetst. Hier geeft de minister in het najaar een beleidsreactie op. De MBO Raad is benieuwd naar de resultaten en kijkt uit naar de samenwerking met het ministerie en partners zoals collega-sectorraden, het bedrijfsleven, werknemersorganisaties, studenten en samenwerkingspartners zoals de VNG.

Door: Nationale Onderwijsgids