Studenten Casa Confetti zitten al achttien dagen zonder verwarming

De bewoners van Casa Confetti op de Utrechtse Uithof zitten al achttien dagen in de kou. Bijna drie weken geleden begaf de verwarming het in het studentencomplex. De verwarming is nog steeds kapot en in het gebouw is het hartstikke koud. Dat meldt RTV Utrecht. 

Toen de problemen op 17 november begonnen leek het er nog op dat alles snel opgelost zou worden. De leidingen waren verstopt, maar werden snel doorgespoeld. Daarna zou de verwarming het weer doen. Toen dat niet het geval bleek zorgde de verhuurder voor een noodoplossing. Iedere huurder kreeg een elektrisch kacheltje. Maar volgens de verhuurders werken ze niet en wordt het minimaal 18 graden. 

Brandgevaarlijk 

De kachels zijn namelijk brandgevaarlijk en mogen ’s nachts en als er niemand thuis is niet aan. Ook mogen de bewoners de kachels niet op vol vermogen laten draaien, want dat zorgt er dan weer voor dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Leidingen 

De verhuurder SSH laat weten dat dit de beste oplossing is die ze kunnen bieden, maar de bewoners vinden dat de verhuurder veel eerder had moeten ingrijpen. Er zijn namelijk al veel langer problemen met de leidingen in het gebouw. Volgens SSH zijn de leidingen niet verstopt geraakt vanwege achterstallig onderhoud, maar vanwege een kapotte warmtewisselaar. Dat is een apparaat die de warmte van vloeistof en gas scheidt voordat het in de leidingen terechtkomt. Daardoor duurt het schoonmaken en repareren veel langer dan gedacht.

Hoge kosten 

De elektrische kachels staan bij de studenten zoveel mogelijk aan om het nog enigszins warm te krijgen. Alleen dat brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. De studenten hopen dan ook dat SSH de kosten gaat dekken en dat ze een huurverlaging van 40 procent aangeboden krijgen ten tijde van de kapotte verwarming. SSH laat weten eerst de problemen te willen oplossen en daarna pas te kijken naar een passende compensatie. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk