Diversiteitsonderzoek hoger onderwijs gestopt na bemoeienis GeenStijl

Een enquête naar diversiteit en inclusie bij universiteiten en hogescholen is stopgezet omdat GeenStijl had opgeroepen te reageren. Onderzoekers zeggen nu dat de resultaten hierdoor niet meer betrouwbaar zijn. Dat meldt de NOS. 

Vorige week besteedde GeenStijl aandacht aan het onderzoek en deden ze een oproep om de vragenlijst van de Hogeschool Rotterdam in te vullen. In de reacties onder het artikel deelden bezoekers links naar de enquêtes van de andere deelnemende scholen en universiteiten. 

'Uit de duim gezogen' 

Vijf dagen na het bericht op GeenStijl werden de enquêtes nog steeds ingevuld via de links. Onderzoeksbureau Newcom, dat het onderzoek uitvoert, besloot daarom te stoppen met de enquête. Volgens de onderzoekers is de kans groot dat veel reacties ‘uit de duim gezogen zijn’. 

Analyse 

De reacties van vóór de publicatie op GeenStijl worden wel verwerkt en geanalyseerd. De vragenlijsten die na de publicatie binnenkwamen worden gefilterd op antwoorden van binnen de onderwijsinstellingen en worden daarna alsnog meegenomen in het onderzoek.  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk