Universiteit moet stoppen met het actief werven van internationale studenten

De Radboud Universiteit Nijmegen en de Hogeschool Arnhem (HAN)  moeten stoppen met het actief werven van studenten in het buitenland. Raadslid Paul Eigenhuijsen wil graag deze kwestie in de gemeenteraad bespreken. Dat meldt Omroep Gelderland.  

Eigenhuijsen noemt de financiering van het hoger onderwijs op basis van het aantal studenten een regel die leidt tot overlast omdat er nu al een groot tekort is aan studentenkamers. “Studenten slapen in auto’s, studenten slapen bij andere studenten op de bank. Er is gewoon een megaprobleem.”

International classroom 

De universiteit vindt echter de aanwezigheid van de internationale studenten erg belangrijk. De Nederlandse studenten krijgen op deze manier de mogelijkheid om ervaring op te doen in een ‘international classroom’ in Nijmegen. 

“Een groot deel van de banen van de toekomst bevinden zich in een internationale context. Niet iedere student heeft ook de mogelijkheid om tijdens zijn studie in het buitenland te verblijven.” Een woordvoerder van de HAN geeft aan dat buitenlandse studenten van toegevoegde waarde zijn voor de regionale- en nationale arbeidsmarkt. 

Verwachting 

De HAN verwacht dat dit jaar zo’n zes procent van de studenten uit het buitenland komt. Hoeveel internationale studenten er dit jaar op de Radboud Universiteit starten is nog niet bekend, maar vorig jaar was het aandeel zo’n zestien procent. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk