Voor project Aeres Hogeschool wint Hermans Techniglaz BIPV Award 2021

Hermans Techniglaz heeft de BIPV AWARD 2021 gewonnen voor het project Aeres Hogeschool in Almere. Op het Floriadeterrein in Almere, waar in 2022 Floriade Expo plaats gaat vinden, is er een energieneutraal gebouw gerealiseerd voor de Aeres Hogeschool. Een hogeschool die bedoeld is voor de toekomstige generatie die passie heeft voor duurzame ontwikkelingen; hierbij kunt u denken aan passend onderwijs en onderzoek naar gezonde leefomgevingen, voedsel en energie. Dit meldt Hermans Techniglaz B.V.

Voor het prestigieuze gebouw Aeres Hogeschool heeft Hermans Techniglaz in totaal 712 maatwerk zonnepanelen geleverd. Opgedeeld in 400 semi-transparante -Powerglaz- panelen voor op het dak en 312 panelen voor aan de gevel. Het totale vermogen is ruim 156 kWp. Samen met hun klant Homij Technische installaties heeft Hermans Techniglaz meegedacht vanaf de ontwerpfase. Zo hebben ze met de architect bekeken om de zonnepanelen in de gevel toe te passen, wat geleid heeft tot een prachtig resultaat. Mede door de semi-tranparante panelen houdt het zonlicht tegen en levert het ook nog energie op, dubbele winst. Samen met de klant en de architect zijn ze erin geslaagd om de zonnepanelen volledig in het gebouw te integreren. Waarbij ook nog eens maximaal rekening is gehouden met de gebruiker.

Tropen-dak 

Powerglaz bestaat uit meerdere lagen glas waartussen zonnecellen zijn gelamineerd. PowerGlaz kan op maat gemaakt worden, wat inhoudt dat alle mogelijke vormen en uitwerkingen binnen de limieten van glas realiseerbaar zijn. En dat geeft zowel de mogelijkheid om te spelen met het aantal zonnecellen en de lichtinval als om de gewenste hoeveelheid elektriciteitsopbrengst te krijgen. De panelen op het dak van de hogeschool in Almere zijn geïntegreerd in een imposante staalconstructie, die als tropen-dak fungeert. Om zoveel mogelijk energie op te wekken zonder af te doen van het ontwerp is er gekozen om twee verschillende cel beleggingen toe te passen. De panelen boven de trap en omgangruimtes heeft een lichtdoorlaat van 50 procent, voor de andere panelen is dit 25 procent.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Hermans Techniglaz B.V.