ECIO Frank Award voor studenten met top-idee voor inclusiever onderwijs

Een videoboodschap zodat transgender studenten zich welkom voelen op hun hogeschool of universiteit. Een workshop voor architecten over de optimale studieplek om te leren zonder belemmering. Beau Geraeds (Hogeschool Utrecht) en Tess Tegelberg (Technische Universiteit Delft) hebben de ECIO Frank Award 2020 gewonnen. Zij ontvingen de award vandaag uit handen van minister Van Engelshoven tijdens het jaarcongres van Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO). Dit meldt ECIO.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan studenten met een ondersteuningsvraag die zich inzetten voor inclusief onderwijs op hun hogeschool of universiteit. Voor bijvoorbeeld studenten in een rolstoel, met dyslexie, autisme, of studenten die een dierbare hebben verloren: er zijn allerlei redenen waardoor het studeren soms even niet lukt en extra hulp nodig is.
 
Tess studeert bouwkunde en heeft ADD. Ze onderzocht wat studenten met en zonder mentale beperking nodig hebben voor een betere inclusieve, prikkelarme studieplek. “Met het prijzengeld wil ik een lespakket samenstellen waarmee leerlingen van technasia op de middelbare school starten en leren wat er nodig is voor een inclusieve studieplek. Studenten op de universiteit pakken met een vervolgopdracht hierop door.” vertelt Tess. Het resultaat is een workshop voor architecten voor het vergroten van bewustzijn bij nieuwbouw en het kunnen implementeren van een optimale studieplek.
 

Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn

Beau studeert journalistiek en is transgender student. Met zijn ervaringen weet hij precies wat de impact is wanneer je niet begrepen wordt. Met het prijzengeld gaat hij een videoboodschap maken waarmee de hogeschool uitdraagt dat iedereen zichzelf kan en mag zijn. Zichtbaar op beeldschermen in de school, zodat studenten weten dat ze niet de enigen zijn die ermee struggelen. “Een school is inclusief wanneer je voelt dat je jezelf kunt zijn en dat je daar niet op wordt veroordeeld. Bijvoorbeeld wanneer je extra aandacht of begeleiding nodig hebt”, aldus Beau.
 

Ervaringsdeskundigen aan de slag met top-idee voor inclusiever onderwijs

Met de verkiezing laat ECIO de extra inspanning zien die studenten met een extra ondersteuningsvraag dagelijks leveren. De winnaars zijn geselecteerd uit de zes genomineerden die in de finale met een videoboodschap hun initiatief en inzet voor het prijzengeld presenteerden. De jury bestond uit: Rick Brink (oud-minister van gehandicaptenzaken), Adriana van Dooijeweert (voorzitter College voor de Rechten van de Mens), Amma Asante (voorzitter Landelijke Cliëntenraad en oud-Tweede Kamerlid), en Richard Horenberg en Jelle Meuwissen (winnaars van de ECIO Frank Award 2019).
 
Bijna 200 deelnemers zijn met het congres geïnspireerd rondom visie- en beleidsvorming, het creëren van draagvlak, commitment en goede praktijkvoorbeelden voor inclusiever onderwijs.
 
Door: Nationale Onderwijsgids