Normal_rss_entry-139566

De Nacht van de Vluchteling heeft dit jaar ruim 1,6 miljoen euro opgebracht voor hulp aan vluchtelingen in conflictgebieden. Vanuit vier steden vertrokken om middernacht tegelijk een recordaantal van 5200 deelnemers voor een 40km lange nachtelijke wandeltocht. Johnny de Mol liep 10 km mee met een schoolklas. Dit meldt Stichting Vluchteling en ANP.

Het startschot voor de vier tochten werd om middernacht gegeven door minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en acteur Waldemar Torenstra (Amsterdam), burgemeester Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), burgemeester Jan van Zanen (Utrecht) en programmamaker Sinan Can (Nijmegen). 
 
Johnny de Mol liep 'maar' tien kilometer, met 25 scholieren. "Ik ben naar de school geweest en heb daar verteld wat er allemaal afspeelt. Twee leerlingen hebben geholpen op Lesbos", vertelt de presentator, die zelf ook meermaals naar het Griekse eiland vloog om vluchtelingen te helpen. "Deze kinderen zeggen: wij willen voelen hoe het is en ons in hen verplaatsen. Natuurlijk staat die tien kilometer in schril contrast met wat de meeste vluchtelingen hebben moeten afleggen, maar het is een begin. En we moeten met de jeugd beginnen, om die te vertellen wat er allemaal speelt om meer medemenselijkheid te creëren."
 
Dat is, naast geld ophalen, volgens Johnny het belangrijkste doel van de Nacht van de Vluchteling. "Het is ontzettend belangrijk om een beetje awareness te creëren voor wat er zich vandaag de dag in de wereld allemaal afspeelt. Het aantal vluchtelingen wereldwijd is nog nooit zo hoog geweest." Volgens de presentator is sympathie niet genoeg. "Dat hebben we allemaal wel, het raakt iedereen wel een beetje. Maar empathie is een ander gevoel. Dat is een kwetsbaar iemand in de ogen kijken en beseffen 'dat had ik ook kunnen zijn'."
 
Liesbeth Staats en Joris Linssen presenteerden zaterdagavond De Nacht van de Vluchteling live bij de KRO-NCRV op NPO2. Dankzij de opbrengsten van de lopers van het evenement en de donaties van de kijkers van de tv-show kunnen 23.956 gezinnen van levensreddende noodhulp worden voorzien. Met de Nacht van de Vluchteling wordt stil gestaan bij de 65,6 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids