Normal_onderwijs_algemeen_rekenen_school

Het adviesrapport 'Toerusten en innoveren' van SER Brabant laat zien welke strategie de komende 4-8 jaar nodig is om Brabant een toekomstbestendig arbeids- en onderwijsbestel te geven. Aanbieders van het adviesrapport zijn onder meer prof. dr. Emile Aarts, rector magnificus van Tilburg University en drs. Paul Rüpp, voorzitter College van Bestuur van Avans Hogeschool. Dit meldt SER Brabant. 

SER Brabant, onderdeel van BrabantAdvies, stelde een koepelvisie op over een toekomstbestendig arbeids- en onderwijsbestel. In de visie wordt nadrukkelijk gepleit voor het verbinden van (bestaande) initiatieven zoals het Talent en skills-akkoord van Brainport en andere regionale initiatieven. 
 
In de koepelvisie staan 6 concrete vernieuwingsvoorstellen gericht op gezonde mobiliteit, een positieve leercultuur en versterkte maatschappelijke participatie:
  • Verplichte loopbaan-APK voor iedereen
  • Bied kwetsbare groepen perspectief
  • Herwaardering van het praktijkonderwijs en vmbo-onderwijs
  • Flexibel en modulair deeltijdonderwijs
  • Hybride combinaties van leren en werken 
  • Stimuleren van (inter-)sectorale mobiliteit 
 
Volgens SER Brabant is in Brabant snel een deltaplan nodig om het onderwijs en de arbeidsmarkt in de provincie toekomstbestendig te maken. Een krachtenbundeling van alle partijen: provincie, gemeenten, ondernemers, mkb-bedrijven, regionale werkbedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties van burgers en werkenden kan leiden tot een Brabants Talent- en Investeringsakkoord dat is gericht op de ontwikkeling op alle niveaus. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids