Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Tientallen organisaties die jongeren, studenten, scholieren en mbo’ers vertegenwoordigen hebben zich verenigd in een coalitie als antwoord op de "oververtegenwoordiging'' van babyboomers in de politiek. Zij willen de belangen van jongeren hoger op de politieke agenda krijgen nu de verkiezingscampagnes van start gaan. Morgen komen de organisaties samen om een gezamenlijke visie op het onderwijs van de toekomst te ondertekenen. Dit melden de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en ANP.

“Nog te veel problemen zoals pensioenen, de flexibele arbeidsmarkt, een gebrek aan starterswoningen en stijgende kosten van onderwijs, worden afgewenteld op jongeren. En zonder dat er goed wordt nagedacht over wat dit voor ons betekent'', zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Wie geeft om de toekomst luistert naar de stem van de jongeren''.

De coalitie bestaat uit onder meer de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), FNV Jong, de Nationale Jeugdraad (NJR), studentenorganisaties en politieke organisaties als de JOVD, de Jonge Democraten en de Jonge Socialisten.

Op woensdag 5 oktober komt de jongerencoalitie samen in de Balie in Amsterdam. Hier zal het jongerenmanifest over de toekomst van het onderwijs door alle betrokken partijen ondertekend worden. Daarna volgt een openbare presentatie van het manifest waarvoor alle geïnteresseerden welkom zijn. De coalitie roept de politiek op om het onderwijs in de toekomst betaalbaar en van hoog niveau te houden, zodat alle jongeren gelijke kansen hebben en zich maximaal kunnen ontwikkelen.

De jongerencoalitie zal concrete maatregelen voorstellen om het onderwijs en de kansen van jongeren te verbeteren. De LSVb roept politieke partijen op om deze aanbevelingen ter harte te nemen in de aanloop naar de verkiezingen. Het Jongerencongres over de toekomst van het onderwijs vindt plaats op 5 oktober in de Balie in Amsterdam tussen 15:00 en 18:00.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids