Normal_studenten_studiegroep_samenwerken

De eis dat studenten in hun eerste studiejaar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) alle studiepunten moeten halen is niet in strijd met de wet. Dat oordeelt de onderwijsrechter in een rechtszaak die het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) tegen de EUR had aangespannen. Volgens de rechter is de norm hoog, maar hebben onderwijsinstellingen veel beleidsvrijheid. Dit meldt het ISO.

Op basis van de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) kunnen universiteiten en hogescholen studenten die ongeschikt moeten worden geacht van de opleiding af sturen. Deze studenten ontvangen dan een negatief bindend studieadvies van de universiteit of hogeschool, waardoor zij zich niet meer in kunnen schrijven voor die opleiding aan dezelfde hogeschool of universiteit. Vrijwel alle hogescholen en universiteiten  maken gebruik van de mogelijkheid om een bindend studieadvies te geven. De meeste instellingen eisen dat studenten 45 van de 60 studiepunten halen. In Rotterdam geldt als eis dat alle studiepunten behaald moeten worden. 
 
De uitspraak volgt nadat het LSR begin dit jaar een rechtszaak tegen de universiteit startte. Volgens de studentenorganisatie kan niet van een student die een paar studiepunten mist gezegd worden dat hij of zij ongeschikt is voor de opleiding. Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) oordeelt nu dat de norm hoog is, maar niet in strijd met de wet. Het beroep van de studenten is dan ook ongegrond verklaard.
 
Volgens het LSR heeft het College alleen getoetst of het beleid in lijn is met de letter van de wet. “De wet biedt op dit moment zoveel ruimte dat de onderwijsinstellingen in feite kunnen doen wat ze willen. De rechter verwijst de zaak eigenlijk door naar de wetgever.” aldus Klappe. Ook Rhea van der Dong, voorzitter van Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) stelt dat de bal nu bij de politiek ligt: “De rechter zegt niets te kunnen doen aan deze overdreven en schadelijke rendementsmaatregel. Nu is de politiek aan zet om grenzen te stellen en studenten weer ademruimte te geven.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids