Normal_copyright_stockfreeimages_kinderen_slapen_dromen_knuffel_ziek_griep

Na een nacht goed slapen kun je sneller en beter een eerder geleerde lijst met woordparen herinneren dan wanneer je niet hebt geslapen. Maar kun je ook slapend nieuwe dingen leren? Een nieuw onderzoek van de Franse hersenonderzoeker Thomas Andrillon en zijn collega’s laat zien dat het van de slaapfase afhangt. Dit meldt NRC. 

Nieuwe herinneringen creëren terwijl je slaapt is nog weinig onderzocht. Sommige studies concluderen dat het niet mogelijk is omdat je hersenen tijdens de slaap de indrukken van de dag verwerkt. Het nieuwe onderzoek laat zien dat het van de slaapfase afhangt. De slaap kent twee stadia, de non-rem-slaap en de remslaap. Binnen de non-rem-slaap zijn er drie fases, namelijk sluimeren, lichte slaap en diepe slaap. De remslaap kenmerkt zich door meer activiteit in de hersenen; vaak droom je ook. 
 
De proefpersonen kregen geluidsfragmenten van een paar seconden te horen. Er waren twee soorten: een met alleen witte ruis en een met witte ruis met daarin een repeterend patroon dat moeilijk hoorbaar was. Dat repeterende patroon was al tevoren geleerd aan de proefpersonen. Terwijl de proefpersonen in slaap waren speelden de onderzoekers de fragmenten willekeurig af en maten daarbij de hersenactiviteit van de slapers.   
 
De onderzoekers zagen dat de proefpersonen de afgespeelde fragmenten beter en sneller herkenden dan nieuwe geluidsfragmenten wanneer die waren afgespeeld tijdens de lichte non-rem-slaap of tijdens de remslaap en even goed als de fragmenten die ze hadden gehoord toen ze nog wakker waren. Maar de fragmenten die ze hadden gehoord in de diepe niet-rem-slaap herkenden ze niet. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids