Normal_college__studenten__studeren__collegezaal__studie

Scholen gaan steeds verder om het oplopende lerarentekort het hoofd te bieden. Uit een rondvraag van Volkskrant onder negen pabo’s in de Randstad blijkt dat zelfs eerstejaars pabostudenten al een baan aangeboden wordt na afronding van hun opleiding. Ook recruiters proberen steeds vroeger studenten te werven. Dit meldt de Volkskrant.

Naar schatting heeft het merendeel van de vierdejaars pabostudenten nog voor de diploma-uitreiking een contract op zak, dit in schril contrast tot de situatie van een paar jaar geleden. Scholen boksen tegen elkaar op in de strijd om de beste alumni. Ook uitzendbureaus en detacheerders proberen zo vroeg mogelijk studenten te werven.
 
Toch is het niet allemaal rozegeur en maneschijn voor de toekomstige docenten. Extra ervaring opdoen is goed, maar niet als het ten koste gaat van de studie. Sommige pabo’s merken al dat studenten hierdoor studievertraging oplopen. Daarnaast zijn opleiders bang dat hun studenten te snel in het diepe worden gegooid. Dat kan tot een burn-out of zelfs uitval leiden. Daarom hebben sommige pabo's afspraken gemaakt met scholen uit de regio dat ze studenten pas na hun afstuderen een baan aanbieden. De Algemene Onderwijsvakbond (AOb) en de PO-Raad onderschrijven deze gang van zaken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids