Normal_leerling_docent_leerkracht

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft vandaag het mbo-pabo doorstroomprogramma gelanceerd op de Hogeschool van Rotterdam. De bedoeling is dat mbo-studenten vanaf komend schooljaar kunnen beginnen met het programma. Deze aanvulling moet ervoor zorgen dat de pabo voor hen beter te volgen is. Dat meldt de Vereniging Hogescholen.

Het grootste probleem voor studenten op het mbo die naar de pabo willen is de toelatingstoets. De strenge eisen zorgen ervoor dat veel studenten hun droom niet kunnen waarmaken. Om de drempel voor toelating minder hoog te maken is er een speciaal doorstroomprogramma ontwikkeld door de roc’s en pabo’s in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

In zes maanden tijd worden toekomstige pabo-studenten klaargestoomd voor de pabo en de bijbehorende toelatingstoets. Dat gebeurt aan het einde van de mbo-opleiding. Na het afronden van het doorstroomprogramma zijn de kansen op slagen voor de pabo een stuk groter.

Tijdens de lancering van het programma gaven de roc’s uit de drie grote steden aan dat ze de gelijke kansen in het onderwijs voorop willen zetten. Ze willen ervoor zorgen dat de diversiteit op de pabo behouden blijft. Ook moet het doorstroomprogramma leiden tot minder ontmoediging bij mbo-studenten die graag de pabo willen doen. Zij laten zich vaak afschrikken door de strenge ingangseisen. De roc’s hopen dat dit in de toekomst minder vaak het geval is en dat voor alle studenten de pabo succesvol verloopt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids