Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

De naam 'universiteit' of 'hogeschool' gebruiken mag voortaan alleen op wettelijke basis. Instellingen en personen die deze namen onterecht gebruiken, kunnen rekenen op een boete. Hetzelfde geldt voor graden als bachelor en master en voor titels. Dit staat in het wetsvoorstel van minister Bussemaker waarover de Tweede Kamer gisteren heeft gedebatteerd. Dit meldt de Tweede Kamer.

Met haar nieuwe wet kan Bussemaker beter optreden tegen onderwijsinstellingen, bestuurders of docenten die discriminerende uitspraken doen. Zij verplicht universiteiten en hogescholen het "maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef" bij studenten te bevorderen. Wie dat niet doet, kan sancties verwachten.
 
Wat kan Bussemaker straks werkelijk doen tegen discriminerende uitlatingen? Van Dijk (SP) en Van Meenen (D66) hebben zo hun twijfels. De rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam laat zich regelmatig beledigend uit over onder anderen homo's, Koerden en joden. Tot nu toe kon de minister dat niet aanpakken. "Zeer frustrerend" volgens Beertema (PVV), die de universiteit het liefst zo snel mogelijk sluit. De minister moet discriminerende uitspraken toetsen aan bestaande uitspraken van de rechter, maar eerder is de IUR als niet-strafbaar beoordeeld. Het zal inderdaad niet meevallen, geeft de minister toe, maar deze wet is in ieder geval een startpunt.
 
En wat als een schooldirecteur bijvoorbeeld oproept tot het voeren van de gewapende jihad? Kan de minister dan actie ondernemen, vraagt Bruins. Bisschop (SGP) wil laten onderzoeken welke mogelijkheden het toezicht hiervoor biedt. Dergelijke extreme gevallen raken de fundamenten van de rechtsstaat, antwoordt Bussemaker. Daarmee wordt duidelijk niet voldaan aan het bevorderen van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. De nieuwe wet biedt dan een grond om op te treden.
 
De Kamer sprak eerder op 15 september over dit wetsvoorstel. Zij stemt op 4 oktober over het wetsvoorstel en de moties.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids