Normal_digitaal

Onderwijs, ondernemers en overheden in het oosten van Nederland slaan de handen ineen om de industrie slimmer en schoner te maken. Zij presenteerden vrijdag de Industrie Agenda. Meer groei, minder afval, meer banen, is het motto. Provincies Gelderland en Overijssel stellen hiervoor samen ruim 20 miljoen euro beschikbaar. Dit meldt de provincie Overijssel.

Oost-Nederland is één van de grootste industrieregio’s in Nederland. Er werken meer dan 400.000 mensen in de industrie en aanverwante sectoren in Gelderland en Overijssel. De industrie verandert ingrijpend door 3D printing, robotisering en digitalisering. Met de Industrie Agenda bundelen de provincies samen met kennisinstellingen hun krachten om ook in de toekomst internationaal te blijven concurreren. Hierin heeft het onderwijs een grote rol. Volgens gedeputeerde Eddy van Hijum (Overijssel) moet het onderwijs actief op deze ontwikkeling inspelen, zowel in het opleiden van jongeren als in om- en bijscholing van werkenden.
 
Een slimme industrie heeft slimme mensen nodig op alle niveaus. Vooral in de techniek en de ICT is er een tekort aan gekwalificeerd personeel. De Industrie Agenda BOOST wil de arbeidsmarkt in beweging krijgen door arbeidspools te maken voor geschoold technisch personeel. Digitalisering en robotisering vragen om een andere, flexibelere manier van werken, plannen en organiseren.  BOOST zet field labs op die ondernemers hierbij steunen zoals de proeftuin sociale innovatie van Thales in Hengelo. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids