Normal_hogeschool_utrecht_gebouw

Oud-bestuursvoorzitter Geri Bonhof legde in de 2015 na twaalf jaar voorzitterschap haar functie neer bij de Hogeschool Utrecht (HU). Bonhof blijkt bij haar vertrek een vergoeding van 182.900 euro te hebben meegekregen. Rayonbestuur Jan Dijkstra van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt deze gang van zaken niet goed te praten. Temeer omdat de hbo-instelling afgelopen jaar in opspraak raakte om medewerkers die met een minimale vertrekregeling genoegen moesten nemen bij hun ontslag. Dit meldt de AOb.

Sinds de Wet Normering Topinkomens zijn de vertrekregelingen voor hoge functionarissen aan banden gelegd en geldt een maximale vergoeding van 75 duizend euro. Ontslagvergoedingen die voor de invoering van deze wet contractueel zijn vastgelegd hoeven echter niet te worden aangepast. In het contract van Bonhof was een vertrekpremie van anderhalf jaarsalaris opgenomen. Volgens de HU zag de voormalige voorzitter echter vrijwillig af van een half jaarsalaris omdat zij zich bewust was van het maatschappelijke debat rond topinkomens.

Ondanks deze mindering plaatst de AOb vraagtekens bij de vertrekregeling die Bonhof heeft ontvangen. “Een bestuurder die twee ton meekrijgt, terwijl medewerkers met een minimale vergoedingen moesten vertrekken, dat is scheef”, reageert Dijkstra. Ook heeft de voorzitter een half jaar voor vertrek nog een opleiding gevolgd die door de HU volledig werd betaald. Volgens Dijkstra krijgen ‘gewone’ medewerkers echter geen volledige vergoeding voor studies. “Dit bedrag zou op z’n minst afgetrokken moeten worden van de vertrekpremie”, aldus Dijkstra.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids