Normal_handen_schudden_samenwerking

Het kenniscentrum Create-IT van de faculteit Digitale Media Communicatie en Informatie (DMCI) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat samenwerken met de specialisatie Forensisch ICT van de opleiding Informatica aan Hogeschool Leiden op het terrein van toegepast E-Discoveryonderzoek. Het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery is per 1 augustus van start gegaan. Dat meldt Hogeschool Leiden.

De specialisatie Forensisch ICT van Hogeschool Leiden richt zich met name op digitale forensische experts in de opsporing en interne onderzoeken. De faculteit DMCI richt zich met name op de modernisering van informatieprofessionals en onderzoekt hoe E-Discoverytechnieken helpen bij het verbeteren van information governance.

Aanleiding voor de samenwerking is het vertrek van HvAlector E-Discovery Hans Henseler, die per 1 augustus begint als lector bij het nieuwe lectoraat Digital Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden. Hij gaat zich meer richten op toegepast digitaal forensische onderzoek in E-Discovery, open source intelligence en Internet of Things.

Na bijna acht jaar bij de HvA ligt een overstap volgens Henseler voor de hand. “Er is een grote vraag naar hoogopgeleide digitaal forensische experts bij overheid en bedrijfsleven. Met de specialisatie Forensisch ICT en de aanwezigheid op de HSD Campus, waar kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven samenwerken, biedt Hogeschool Leiden een unieke kans om onderzoek en onderwijs te koppelen aan dit werkveld.”

Lopende E-Discovery onderzoeken worden in het kenniscentrum Create-IT voortgezet samen met Hogeschool Leiden en met partners in Amsterdam Data Science-verband, gericht op informatieprofessionals in de creatieve industrie en lokale en provinciale overheden. De beide hogescholen organiseren vanaf 2017 gezamenlijk het symposium E-Discovery in Nederland.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids