Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De Inspectie van het Onderwijs wil opleidingscommissies (oc) in het bekostigd hoger onderwijs helpen hun inbreng in de kwaliteit(szorg) van de opleiding te versterken. Daarom verzamelt de inspectie door middel van vragenlijsten en gesprekken informatie over het functioneren van deze commissies. Tijdens rondetafelgesprekken met de oc's hoort de inspectie wat hen kan helpen, waar problemen zitten en welke oplossingen de commissies nu al vinden. Dat meldt de Onderwijsinspectie.

Inspirerende praktijkvoorbeelden worden door de inspectie verzameld in de vorm van zelfportretten, verteld door leden van oc's, kwaliteitszorgmedewerkers of andere professionals. Zelfportretten geven een rijk en realistisch beeld van de praktijk; ze schetsen succesverhalen, maar ook problemen en dilemma’s. Dat is inspirerend voor andere opleidingscommissies, en kan ook nieuwe visies en definities van kwaliteit opleveren.

De rondetafelbijeenkomsten vinden plaats in september en oktober. Na afronding van het onderzoek krijgen instellingen een instellingsbeeld waarmee zij zich kunnen positioneren ten opzichte van het landelijk beeld. De inspectie publiceert de portretten op hun website en begin 2017 worden ze ook gebundeld. Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

© Nationale Onderwijsgids