Normal_normal_kind_bak_geld

RTL Nieuws heeft vanaf vandaag gegevens over het declaratiegedrag van zo'n 135 scholen online gezet. Doel is om de declaraties van schoolbesturen transparant en inzichtelijk te maken. Dit meldt RTL Nieuws.

RTL nieuws benaderde in totaal 150 scholen met de vraag of zij hun declaratiebonnen wilden verstrekken. Het gaat om 36 hogescholen, 44 mbo's, de 39 grootste middelbare scholen en de 31 grootste basisscholen. 61 procent gaf gehoor aan de oproep en leverde zijn bonnetjes aan. Bijna een derde van de scholen volstond met een overzicht van de gemaakte kosten. 9 procent weigerde mee te werken of gaf geen reactie. 
 
Het overzicht van het declaratiegedrag per school is te vinden in een tool. Hierin kan nader gefilterd worden op bijvoorbeeld het onderwijsniveau of de vestigingslocatie. Ook wordt bezoekers van de tool gevraagd om te laten weten als zij iets opvallends ontdekken in de gepubliceerde gegevens.
 
RTL Nieuws doet al jaren onderzoek naar de besteding van belastinggeld. Naast declaraties van de overheid neemt RTL Nieuws sinds vorig jaar ook de declaraties van de semi-overheidsinstanties zoals scholen onder de loep. In het verleden leidden sommige gevallen tot onthullingen.
 
© Nationale Onderwijsgids