Normal_normal_werk__arbeidsmarkt__zzp_er__vacatures__werken__vrouw__laptop

Meer dan de helft van de studenten is geschikt om in een startup te werken, dat blijkt uit onderzoek onder 4500 studenten van HR-startup Brixer. De rest van de studenten is meer geschikt om te werken in een groot bedrijf. Dat meldt BNR.

Voor het onderzoek analyseerde Brixen de data van studenten die in de laatste fase zijn van hun master of net klaar zijn met hun studie en op zoek zijn naar een baan. Volgens Co-founder Stefan van Egmond willen steeds meer studenten werken bij een startup. “Nu weten we dat 53 procent ook daadwerkelijk in die cultuur past.”

Om te kijken of studenten geschikt waren voor een startup werkte Brixen met een wetenschappelijk model om te kijken naar de organisatiecultuur van een startup en een groot bedrijf. Studenten die bijvoorbeeld hoog scoren op beloning en ondersteuning passen goed bij een groot bedrijf. Van Egmond legt uit dat je geen begeleiding krijgt bij een startup. Dus studenten die dat belangrijk vinden kunnen beter bij een groot bedrijf aan de slag waar ruimte is voor begeleiding. “Maar houd je juist van competitie en resultaatgerichtheid, dan sluit je perfect aan bij een startup”, aldus Van Egmond.

De afgelopen jaren is het aantal startup gestegen. Studenten zouden steeds meer gestimuleerd worden om startups te beginnen. Vanaf 2010 zijn er meer dan 650 extra startups ontstaan vanuit universiteiten. Daarnaast verstrekte de overheid ruim 100 leningen van gemiddeld 35.000 euro aan kansrijke startende bedrijven vanuit de wetenschap. 

© Nationale Onderwijsgids