Normal_cassiere_werk_flexwerk_jongeren534

Het akkoord voor een nieuwe cao Supermarkten dat er nu ligt is slecht voor de medewerkers. Volgens Frans de Beer, onderhandelaar van FNV, schieten vooral jongeren hier niets mee op, ze blijven bij de supermarkt werken voor half loon. Het CPB is juist van mening dat een laag loon jongeren de prikkel geeft om een studie af te ronden. De FNV voert samen met Young & United al langer actie tegen het zogenoemde jeugdloon. Dat meldt FNV.

Uit een publicatie van het CBS blijkt dat werken in een winkel, supermarkt of in de horeca de meest voorkomende bijbanen zijn. Met het nieuwe cao voor supermarkten schieten de jongeren met bijbaan niks op. “De nieuwe bepaling dat mensen van 22 jaar geen jeugdloon meer krijgen is een lege huls, de meeste medewerkers in de supermarkt zijn een stuk jonger”, zegt De Beer.

Voor ruim driekwart van de eerstejaarsstudenten is een bijbaan onmisbaar om te kunnen studeren. Zij moeten meer gaan werken om rond te kunnen komen of op kamers te kunnen wonen. De studenten werken voornamelijk in de avonden en weekenden en juist daar is het een en ander aan veranderd in het nieuwe akkoord. De toeslagen voor werken in de avond en op zaterdag worden namelijk afgeschaft. Daar staat een magere loonsverhoging van 1,25 procent per jaar tegenover. De Beer: “Én medewerkers krijgen niks extra’s meer als ze ’s avonds werken. Zelfs op zaterdagavond is er geen compensatie meer. Supermarkten maken goede winst, maar die willen ze niet delen met hun medewerkers.”

De FNV bepaalt in overleg met de leden wat de vervolgstappen zijn. Acties zijn niet uitgesloten laat de vakbond weten.

© Nationale Onderwijsgids