Normal_bussemaker

Er gaat in het hoger onderwijs te veel aandacht naar kwalificatie in plaats van naar socialisatie en persoonsvorming. Dat zei minister Bussemaker in het debat over haar Strategische Agenda voor het Hoger Onderwijs. De bewindsvrouw vindt dat dit anders moet, meldt Verus. 

In de Strategische Agenda wordt het belang van vorming en Bildung omschreven. Bussemaker stelt dat de huidige studenten de waardedragers van de toekomst zijn. Bildung betekent niet alleen individuele ontwikkeling, maar ook verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving.

De minister wil haar ambities met het hoger onderwijs vastleggen in kwaliteitsafspraken met individuele instellingen. De bedoeling is dat die de huidige prestatieafspraken opvolgen. CDA-Kamerlid Michel Rog wil minder kwantitatieve en administratieve afspraken en hoopt dat de eigen visie van de onderwijsinstelling centraal komt te staan. Mohammed Mohandis (PvdA) is van mening dat voor de kwaliteitsafspraken een groot draagvlak van de interne en externe betrokkenen moet zijn.

Bussemaker gaat de evaluatie van de huidige kwaliteitsafspraken afwachten. Daarna gaat ze spreken over een vervolg.

© Nationale Onderwijsgids