Normal_agressie

Professionals in de (jeugd)zorg krijgen regelmatig te maken met agressie. Een succesvolle aanpak hiervan rust op twee pijlers: gedegen integraal beleid en goed geschoolde professionals. Werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg, jeugdzorg en maatschappelijk opvang zijn van mening dat deze vaardigheden al aangeleerd moeten worden tijdens de opleiding, zodat zij beter voorbereid zijn op de praktijk. Dat meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

“Het is belangrijk dat de individuele zorgmedewerker al in de opleiding leert dat je er nooit alleen voor staat”, aldus Anja Cremers, beleidsmedewerker van NU’91 en vertegenwoordiger van de werknemersorganisaties in de stuurgroep ‘Veilig Werken in de Zorg’. “Het moet een automatisme zijn om agressievoorvallen te bespreken in je team en samen tot oplossingen te komen. Als je dat niet geleerd hebt tijdens de opleiding is het voor medewerkers heel moeilijk om assertief hierin te zijn. Ze houden het dan nog teveel bij zichzelf.”

Binnen de campagne 'Wees duidelijk over agressie' is een website ontwikkeld om onderwijsinstellingen te helpen om agressieonderwijs vorm te geven. Op de website staat alle informatie en tientallen voorbeelden van leermaterialen die in het onderwijs kunnen worden ingezet. De leermaterialen zijn ook goed bruikbaar en gratis toegankelijk voor iedereen die al in de (jeugd)zorg werkt. Van e-learnings en een lessenmodule over probleemgedrag tot praktische films over aangifte doen en informatie over leren de-escaleren. Het leermateriaal is te vinden op http://scholing.duidelijkoveragressie.nl. 

© Nationale Onderwijsgids