Normal_college_docent_klas_lokaal

In navolging van het uitreiken van de Toffe Peer aan Tilburg University, hebben het Landelijke Overleg Fracties (LOF) en het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM) vandaag ook de Rotte Appel-award uitgereikt aan Stoas Vilentum Hogeschool in Wageningen. Deze award is een aanmoedigingsprijs, met als doel het instellingsbestuur en de studentmedezeggenschap gezamenlijk aan een beter medezeggenschapsklimaat te laten werken. Vorig jaar ging de twijfelachtige eer naar Hogeschool Leiden, die de award niet in ontvangst wilden nemen. Dat melden LOF en SOM.

Stoas wordt naast een oorkonde en fruitmand, een medezeggenschapscoach ter beschikking gesteld. Hiermee willen LOF en SOM de medezeggenschap ter plekke ondersteunen en op deze wijze gezamenlijk de medezeggenschap naar een hoger plan tillen.

“Er is het afgelopen jaar veel aandacht geweest voor hoe bestuurders omgaan met medezeggenschap”, aldus Gijsbert Brinkman, bestuurslid van het SOM. “Met de uitreiking van deze awards willen wij laten zien dat er nog aardig wat te verbeteren valt, aan de manier waarop studenteninspraak binnen een onderwijsinstelling wordt gestimuleerd. Sinds het peilmoment merken wij overigens dat er bij Stoas al aardig wat stappen gezet zijn om de medezeggenschap beter te positioneren.

In het onderzoek stonden zeven thema’s centraal: ondersteuning, gelijkwaardigheid, informeren, kritische houding stimuleren, invloed, ongevraagd advies en de toegankelijkheid van de Raad van Toezicht. Uit de analyse van de enquêteresultaten blijkt dat de medezeggenschap niet overal goed tot haar recht komt. Zo gaven verschillende raden aan stukken pas vlak voor de vergadering binnen te krijgen. “En iemand liet ons het volgende weten: ‘Zaken die ter instemming moeten komen, komen nooit bij ons terecht'. Hoe kun je dan een fatsoenlijk advies uitbrengen?”, aldus Gijsbert Brinkman.

Tilburg University ontving voor het tweede jaar op rij de Toffe Peer. Het bestuur van de universiteit ontvangt haar stukken ruim van te voren en krijgt altijd een inhoudelijk gemotiveerde reactie over wat er met de input van de raad is gedaan. Ook geeft het bestuur regelmatig updates over de algemene stand van zaken van de universiteit, aldus de raad. 

© Nationale Onderwijsgids