Normal_studiekeuze

Studenten van allochtone afkomst kiezen bijna vier keer vaker voor farmacie als studie dan studenten van autochtone afkomst. De opleidingen Nederlands, journalistiek en diesgeneeskunde zijn de minst populaire studies onder studenten van allochtone afkomst. Dat blijkt uit een analyse van de cijfers van het CBS, meldt RTL Nieuws.

Volgens RTL is één op die drie eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs een niet-westerse allochtoon, terwijl het gemiddelde één op de zeven is. Naast farmacie zijn ook tandheelkunde, marketing, rechten en economische studies populair onder deze groep studenten. Volgens Robert Tholen van onderzoeksinstituut Researchned, zijn vooral deze studies populair onder de allochtone studenten, omdat deze groep studenten - en dan met name vrouwen - het belangrijker zouden vinden om een maatschappelijke status en hoog salaris te hebben in vergelijking met autochtone studenten.

In vergelijking met vorig jaar heeft de studie verpleegkunde aan populariteit moeten inboeten. Er kwam namelijk achttien procent minder aanmeldingen binnen. Dat is een logisch gevolg van de studentstop die vijftien opleidingen hebben ingevoerd. Door bezuinigingen in de zorg leek het beter om de enorme toeloop onder studenten te stoppen.

© Nationale Onderwijsgids