Normal_academie_minerva_hanze_groningen

Vandaag reikt de Groningse wethouder Paul de Rook van Cultuur het tiende George Verberg Stipendium uit. De prijs is bedoeld voor talentvolle jonge kunstenaars van de Academie Minerva van de Hanzehogeschool. Na de uitreiking van het stipendium opent op de kunstacademie de jubileumtentoonstelling 'Tien jaar George Verberg Stipendium'. Dit meldt Hanzehogeschool Groningen.

Het stipendium werd in 2004 door het stadsbestuur van Groningen ingesteld ter gelegenheid van het vertrek van George Verberg als directeur van de Nederlands Gasunie. In aanmerking komen studenten en pas afgestudeerden van de opleidingen Autonome Beeldende Kunst en Painting en Media, Art, Design & Technology. Genomineerden voor de prijs dit jaar zijn de alumni Aili Zhang, Thijs Franssen, Ariane Trümper en Petra Kühnle. De winnaar ontvangt niet alleen een bedrag van 10.000 euro maar heeft ook de mogelijkheid om in Noord- of Oost-Europa te verblijven.

De mogelijkheid van het verblijf in een van de Baltische staten is vanwege de relatie tussen de Groningse Gasune en het Russische Gazprom en de verdiensten van George Verberg bij de aanleg van de Russische gaspijplijn. Sinds 2009 is het gebied waar de kunstenaars heen kunnen uitgebreid met Duitsland, Polen en de Scandinavische landen.

Om de tiende verjaardag van het stipendium te vieren is er een speciale tentoonstelling te zien van 22 januari tot en met 30 januari op Academie Minerva. De kunstopleiding heeft vorige winnaars van het stipendium gevraagd om met actueel werk deel te nemen aan de expositie. Speciale aandacht gaat daarbij naar de performance 'Carrousel' van Janine van Veen, winnares van het George Verberg Stipendium van vorig jaar. De uitreiking van het stipendium en de opening van de tentoonstelling vindt plaats op donderdag 22 januari, van 16.00 tot 18.30 uur in Academie Minerva.

© Nationale Onderwijsgids