Tot 2028 jaarlijks 42 duizend euro naar cultuuronderwijs

Cultuurbox zal tot en met 2028 jaarlijks 42 duizend euro ontvangen van de gemeente Boxtel en het Rijk. Omdat de landelijke subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) wordt voortgezet. Deze regeling geldt voor het basis- voorgezet en speciaal onderwijs, aldus Brabants Centrum.

Via de Cultuurbox, dat onderdeel is van de Brede Scholen Boxtel (BSB), kunnen de scholen in die gemeente kunst- en cultuurlessen inkopen voor hun leerlingen. Deze lessen kunnen enorm variëren, van ukelele spelen tot kunstwerken maken of zelfs een theaterbezoek. 

Wethouder onder de indruk

De directeur van BSB, Ghislaine Brouwer, is blij dat deze subsidieregeling wordt voortgezet. Wethouder Hans Heesen benadrukt nog eens het belang van culturele en creatieve vaardigheden. Hij is dan ook heel enthousiast dat de cultuurbox deze vaardigheden kan blijven bevorderen bij jongeren uit de gemeente. ‘’CultuurBox geeft al twaalf jaar succesvol invulling aan het programma, sinds het bestaan van de landelijke regeling. Bij die partij is het de komende jaren weer in vertrouwde handen”, geeft de wethouder aan.

Cultuurbox ondersteunt dus de scholen en de culturele sector. Het team van Cultuurbox bestaat uit twee medewerkers. Deze medewerkers schakelen deskundige leerkrachten en vakdocenten in om de aangeboden lessen uit te voeren. Deze lesactiviteiten sluiten aan bij de vragen die de school heeft en het soort onderwijs dat ze geven. 

Binnen het CmK-programma wordt er gewerkt om kunst en cultuur een vast onderdeel te maken van het lesprogramma. Tegenwoordig doet al meer dan de helft van de Nederlandse basisscholen mee aan deze regeling. Het is alleen nog onduidelijk wat er na 2028 gaat gebeuren met de regeling.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema