Hogeschool van Amsterdam wint aanbesteding EU topsport en studie

Topsporters uit heel Europa moeten studie of werk succesvol kunnen combineren met hun sportcarrière (‘dual careers’). Deze ambitie heeft de speciale aandacht van de Europese Commissie. De Commissie verstrekt daarom een subsidie van 200.000 euro aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) om komend jaar de richtlijnen te ontwerpen waarmee Europese landen de combinatie topsport en studie/werk verder kunnen doorvoeren. 

“Europa heeft met deze toewijzing aangegeven veel vertrouwen te hebben in de wijze waarop de combinatie topsport en studie in Amsterdam georganiseerd is”, reageert HvA-lector Topsport en Onderwijs Cees Vervoorn. “We zijn aangewezen als de groep deskundigen om deze ontwikkeling in de rest van Europa door te zetten”.

Nederland loopt in Europa voorop wat betreft de mogelijkheden voor topsporters om te studeren. Zo is op de HvA onlangs de Topsport Academie Amsterdam opgericht, waardoor topsporters voortaan elke opleiding aan de hogeschool flexibel kunnen indelen naast hun sportcarrière. Topsport is in Nederland op een aantal plekken geconcentreerd, sportwereld en onderwijs zijn hierdoor goed op elkaar afgestemd.

De Europese Commissie heeft het recht op onderwijs voor topsporters tot 2017 als aandachtspunt aangemerkt. Deze combinatie is namelijk nog lang niet overal in Europa mogelijk. Dennis van Vlaanderen, manager van de Topsport Academie Amsterdam, geeft een aantal voorbeelden: “In België bijvoorbeeld is het onderwijssysteem weliswaar goed georganiseerd, maar wordt topsport er minder gestimuleerd, waardoor het land relatief weinig topsporters heeft. In Oost-Europa ligt er veel focus op topsport, maar is er juist weinig aandacht voor onderwijs daarnaast. Het is hard nodig dat topsporters in Europa de mogelijkheid krijgen om sport en studie te combineren. Het gebeurt nog te vaak dat een topsporter bij wijze van spreken vier gouden medailles om zijn nek heeft hangen, maar op zijn dertigste met lege handen staat, zonder diploma.”

De Hogeschool van Amsterdam gaat vanaf januari werken aan het plan.

© Nationale Onderwijsgids