Logo_lsvb_logo

Minister Bussemaker geeft in haar reactie op het rapport ‘Flexibel hoger onderwijs voor volwassen’ en het rapport ‘Het nieuwe leren is flexstuderen’ van LSVb weinig blijk van visie op het deeltijd hoger onderwijs. Zij laat een kans liggen om het hoger onderwijs nu voor alle studenten flexibeler te maken. Dat vindt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Het deeltijd onderwijs is nu een “slap aftreksel” van het voltijd onderwijs, stelt de bond. Door de instellingen veel minder geld per student te geven in ruil voor “enigszins” flexibelere regelgeving zal dit niet veranderen, is de opvatting van de LSVb. “Dit zal slechts resulteren in de volledige privatisering van het deeltijd onderwijs waardoor studenten een groot deel van hun rechtsbescherming zullen verliezen en de overheid geld gaat storten in een sector die tot nu toe weigert om enig inzicht te geven in haar prestaties.”

Als het aan de LSVb ligt, neemt Nederland een voorbeeld aan Zweden. Daar zou het concept een leven lang leren “de normaalste zaak van de wereld” zijn. De bond meent dat het leven lang leren pas echt een succes wordt als het hoger onderwijs flexibeler wordt ingericht zoals dat het geval is in het Scandinavische land. “Juist nu de overheid dreigt om met een leenstelsel de financiële last van het studeren veel meer bij de student te leggen, moet die student ook de regie krijgen over het onderwijs dat hij of zij wil volgen. Te lang hebben studenten, jong en oud, in Nederland in een keurslijf moeten studeren dat niet bij hun wensen aansloot, met uitval en studievertraging als gevolg”, aldus de LSVb.

© Nationale Onderwijsgids