Normal_cimg1875_nhl_klei-werk

In de kunstgalerij van NHL Hogeschool is de expositie ‘Klei-werk’ te bewonderen. Djoke Reitsma toont in deze expositie ‘Klei-werk’ een doorsnee van handgedraaide keramiek die zij zelf ‘gebruiksgoed’ noemt. Al het werk is te gebruiken in het dagelijks leven; het is oven- en vaatwasser bestendig. De expositie is tot en met 10 oktober te zien in de NHL Galerij.

Djoke maakt onderscheid in de drie kleisoorten: aardewerk, steengoed en porselein. Ze bewerkt of decoreert de producten op diverse manieren. Hierdoor zijn de toepassingsmogelijkheden en veelzijdigheid duidelijk zichtbaar. “Mijn voorkeur gaat uit naar het beschilderen van het werk. Het is telkens opnieuw een uitdaging door de combinatie van vorm, kleur en functie”, vertelt Djoke.  “Ik denk dat het voor de kijker interessant is de drie kleisoorten met elk hun specifieke kenmerken en uitstralingen naast elkaar te zien en te vergelijken”.

Na haar afstuderen aan het Ubbo Emmius (lerarenopleiding) richting keramiek, ging Djoke Reitsma in het onderwijs werken. Naast het lesgeven was er een tijd lang geen ruimte voor keramiek. Toch heeft zij de draad weer opgepakt. Ze legde zich toe op pottendraaien en onder begeleiding van Paulien Ploeger ontwikkelde zij haar eigen stijl. “Een ambacht leren beheersen is prachtig”, zegt Djoke.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de expositie tot en met 10 oktober te bezoeken in de NHL Galerij op de begane grond van NHL Hogeschool, Rengerslaan 10 in Leeuwarden. De Galerij is maandag tot en met donderdag geopend van 8.00 tot 22.00 uur en vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.

© Nationale Onderwijsgids