Normal_images

(Novum) - In het nieuwe Europees Parlement zullen Nederlandse afgevaardigden niet rechtstreeks meepraten over onderwijs en cultuur. In de parlementscommissie die hierover gaat is geen van de 25 Nederlandse europarlementariërs gekozen tijdens de stemming over de commissies donderdag in Straatsburg.

Ook D66, dat onderwijs hoog in het vaandel en in het Europese partijprogramma heeft staan, liet deze commissie aan zich voorbijgaan. "Onderwijs is vooral een nationale bevoegdheid. Wij hebben ingezet op de zwaardere commissies die met economie, innovatie en grondrechten te maken hebben", aldus een woordvoerster van de partij.

Andere Nederlandse partijen lijken dezelfde redenering te volgen. Zo zitten er in de commissie voor Economische en Monetaire Zaken vijf Nederlandse europarlementariërs (zowel volwaardige als plaatsvervangende leden), onder wie Paul Tang (PvdA) en Esther de Lange (CDA). Deze commissie speelde eerder dit jaar een cruciale rol in de totstandkoming van de bankenunie.

CDA'er Lambert van Nistelrooij houdt zijn plek bij Regionale Ontwikkeling, een belangrijke aanjager voor innovatie, die daarmee vijf Nederlanders telt. Milieu en Volksgezondheid heeft zes Nederlanders, onder wie oudgediende Bas Eickhout van GroenLinks.

Sophie in 't Veld (D66) en Judith Sargentini (GroenLinks) blijven aan in de commissie Burgerlijke Vrijheden en Justitie en krijgen gezelschap van drie landgenoten. Hans van Baalen (VVD) en Bas Belder (SGP) blijven zitten in de Buitenland-commissie en krijgen gezelschap van Marcel de Graaff (PVV) en twee andere Nederlanders.

Bij de 'lichtere' commissies heeft Ontwikkelingssamenwerking slechts één volwaardig Nederlands lid, de PVV'er Hans Jansen. Anja Hazenkamp van de Partij voor de Dieren heeft een zitje ingenomen bij Landbouw en bij Visserij.

De twintig nieuw gevormde commissies komen maandag in Brussel bijeen om hun voorzitters te kiezen. Later zullen de europarlementariers nog bijeenkomen om de landendelegaties te vormen die zich bezighouden met de betrekkingen tussen de EU en speciefieke staten en regio's.

Niet alle europarlementariërs zijn gebrand op een zitje in een commissie of een delegatie. De leider van de eurosceptische UKIP-partij Nigel Farage zit nergens bij omdat hij zo min mogelijk wil samenwerken met het parlement.