Normal_examen_tentamen_leerling

Het aantal klachten van studenten tegen een hogeschool of universiteit bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) is de laatste jaren fors toegenomen. Dit komt waarschijnlijk ook doordat het CBHO sinds 2010 ook klachten over examens behandelt. Dit meldt Nu.nl.

Studenten kunnen bij het CBHO een klacht indienen als zij het niet eens zijn met een beslissing van de hogeschool of universiteit over bijvoorbeeld collegegeld, toelating of studieadvies en sinds 2010 ook examinering. De afgelopen jaren is het aantal beroepen dat bij het CBHO werd ingediend vervijfvoudigd.

Dat wil niet zeggen dat onderwijsinstellingen steeds vaker fouten maken. “Tegenwoordig hangt er meer van de studie af”, zegt oud-secretaris Willem Beijk van het CBHO. “Jongeren hebben een heel traject uitgezet en als er dan iets misgaat, zijn ze sneller geneigd stappen te ondernemen.” In de eerste drie maanden van 2014 zijn al een recordaantal van tachtig klachten ingediend. Het merendeel betreft examinering.

De stap is naar het College is overigens pas mogelijk als een interne bezwaarprocedure niet naar wens verloopt. Klachten over examens moeten eerst langs het College van Beroep voor de Examens. Een beroepschrift indienen bij het CBHO kost een student 45 euro voor de zaak en de griffierechten.

© Nationale Onderwijsgids