Normal_schoolbord

Minister Bussemaker van Onderwijs wil mbo-studenten helpen die willen doorstromen naar de pabo maar onvoldoende scoren op toetsen voor taal en rekenen. Dat zei de minister tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder deze week pleitte de Vereniging Hogescholen ervoor om zwakke mbo'ers te kunnen weren van de lerarenopleiding. Dit meldt Telegraaf.

De Vereniging Hogescholen vindt dat het teveel tijd kost om mbo-studenten bij te spijkeren als zij de toetsen niet halen. Bussemaker erkent de problemen maar wil voorkomen dat hbo-instellingen vaker doorstromers van het mbo gaan weigeren. Het risico is dat mbo-opleidingen vervolgens vmbo-leerlingen gaan weren. De minister wil de mbo-studenten onder meer een zomerschool bieden om ze klaar te stomen voor de lerarenopleiding aan de pabo.

Bussemaker stelt wel als eis dat de mbo'ers het dan ook in het eerste jaar van de pabo waar moeten maken anders is het alsnog einde oefening. Bussemaker wil dat het niveau over de hele linie omhoog gaat opdat studenten op een hoger niveau van start gaan met een hbo-opleiding. Niet alleen voor de vakken taal en rekenen maar ook voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

©Nationale Onderwijs