De winnende scholieren
Vorige week presenteerden twee studentes van de Hanzehogeschool Groningen een middag over ondernemerschap aan honderd havoleerlingen van het Reitdiep College. De leerlingen kregen een heel kort college over ondernemerschap en gingen vervolgens in opdracht van het Groningse bedrijf Peperzaken in groepjes aan de slag om een nieuwe app te bedenken. De app-ideeën werden beoordeeld op creativiteit, winstgevendheid en toepasbaarheid. Het team dat de “Wekker me up app” heeft bedacht, kreeg de felbegeerde Ondernemersprijs: een grote slagroomtaart en voor ieder groepslid een cadeaukaart t.w.v. €50,-.
Stel: je bent 15 jaar, derdejaars havoleerling en er wordt je gevraagd of je ondernemer wilt worden. Bijna geen enkele leerling weet wat hij daarop moet zeggen. De twee Hanzestudenten, Annelinde Tent en Jacqueline Nijhof, wilden hen het tegendeel laten ervaren en organiseerden App Factory, het evenement dat deze leerlingen kennis leert maken met ondernemerschap. 
Het Reitdiep College gaat volgend schooljaar van start met het International Business College (IBC), een programma waarbij leerlingen aan de slag gaan met ondernemerschap. Vierdejaars havoleerlingen die het vakkenpakket Economie & Maatschappij hebben gekozen, kunnen solliciteren op het IBC. De geselecteerde leerlingen volgen vier dagen in de week gewoon les, maar op de vijfde dag besteden ze tijd aan het oprichten van hun eigen bedrijf en krijgen ze vakken die hun ondernemende kwaliteiten vergroten. 
 
De havoleerlingen kregen op de Hanzehogeschool Groningen een flitscollege van Immo Dijkma, hogeschooldocent in ondernemerschap. Daarna werden ze door Dirk-Jan Huizingh van Peperzaken uitgedaagd om het beste idee te bedenken voor een nieuwe app. Het winnende team bedacht de ‘Wekker me up app.’ Met deze app kun je een boodschap met je telefoon opnemen en aan je vrienden sturen, die de volgende ochtend gewekt worden met jouw boodschap. De jury vond dit idee vernieuwend en verrassend simpel, met  veel mogelijkheden om concept verder uit te breiden.