Logo_academie_beeldende_kunsten_maastricht

Joey Rademakers (alumnus opleiding Master of Interior Architecture van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht) heeft op donderdag 26 september jl. de bni-prijs (Bond Nederlandse Interieurarchitecten) in de categorie masteropleiding en de publieksprijs 2013 in ontvangst genomen.

Juryleden
De jury van de bni-prijs 2013 bestaat uit Stefan Martens (juryvoorzitter), interieurarchitect en voorzitter AiNB, Iris Derks, interieurarchitect, Anja Dirks, bestuurslid bni, architect en interieurarchitect, Jaspar Jansen, interieurarchitect en architect I29 en Feran Thomassen, interieurarchitect bni. De jury is van mening dat Joey Rademakers met zijn onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is om tot de essentie van “het wonen” te komen. Hij heeft alle tools en methodes gebruikt om elke stap die hij genomen heeft te visualiseren en aanschouwelijk te maken zodat het mogelijk is om zijn denkproces te volgen.

Het juryrapport
“Joey is vooral gebeten door onderzoek en wil zich zo verdiepen in de essentie van het wonen. Bij alle kandidaten is er kleine toelichting geweest van wat ze dan precies gedaan hebben. Van Joey kunnen we alleen maar zeggen: “Hij heeft onderzocht”. En hij heeft hiervoor alle tools en methodes gebruikt die je als ontwerper ter beschikking hebt. Hij heeft ook alle tools en methodes gebruikt om elke stap die hij genomen heeft te visualiseren en aanschouwelijk te maken zodat het mogelijk is om zijn denkproces te volgen. Hierin heeft hij bewezen dat hij over alle competenties beschikt die je als goede interieurarchitect moet hebben. Maar het onderzoek kan natuurlijk geen doel op zich zijn. Men verwacht dan ook steeds een resultaat en liefst een toepasbaar resultaat. Toch heeft Joey met zijn onderzoek aangetoond dat het mogelijk is om tot de essentie van “het wonen” te komen. Net zoals Siddhartha, in de roman van Herman Hesse, zocht naar de zin van het leven en bij een veerpont uit kwam om dan naar het stromende water te staren, net zo heeft Joey alle stadia doorlopen en al doende laag per laag alle ballast van het wonen gestript om tot de essentie te komen van wat het werkelijk is. Hij heeft dit op zeer gevoelige en beheerste wijze gedaan, zodat hij ons noopt tot contemplatie, om ons uiteindelijk de poëzie van dit wonen te tonen. Iets wat we misschien allang vergeten zijn. De jury is dan ook van oordeel dat in de categorie van de master inzendingen het project van Joey Rademakers de bni-prijs moet krijgen.”

De bni-prijs
Elk jaar biedt de bni pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de bni-prijs. Het doel van de prijs is interieurarchitecten te stimuleren kwalitatief sterke ontwerpen te maken. De bni-prijs is dé aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle interieurarchitecten.

Meer informatie over Joey Rademakers vindt u op www.joeyrademakers.com.  
Meer informatie over bni vindt u op www.bni.nl.

© Nationale Onderwijsgids