Logo_zuyd_hogeschool_rgb_1

Zuyd Hogeschool werkt met financiële steun van de gemeente Heerlen aan de ontwikkeling van een masteropleiding voor duurzame renovatie van de gebouwde omgeving: de master Zero Impact Built Environment. Het is een voor Nederland unieke opleiding. Studenten krijgen een gedegen technisch-wetenschappelijke basis en een professionele praktijkgerichte opleiding die voorbereidt op de overgang naar een duurzame economie. De bedoeling is vanaf september 2014 de eerste studenten met de opleiding te laten starten.


 

Aantrekkingskracht voor de regio

Jongeren uit de eigen regio die een studie op het vlak van de gebouwde omgeving volgen, kunnen zich door deze masteropleiding professioneel verder ontwikkelen zonder de regio te verlaten. De opleiding is uniek voor Nederland. Ook in de rest van Europa is maar weinig vergelijkbaar opleidingsaanbod. Met de master Zero Impact Built Environment creëert Zuyd Hogeschool een onderscheidend opleidingsaanbod en versterkt daarmee de aantrekkingskracht op studenten uit andere landsdelen en zelfs daarbuiten.

Speerpunt nieuwe energie

Deze opleiding past in het Heerlens economische speerpunt Nieuwe Energie. Daarbij wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe energietoepassingen in de gebouwde omgeving om zo werkgelegenheid te creëren. Het is van belang dat het bedrijfsleven ook kan beschikken over goed opgeleide medewerkers. Deze masteropleiding kan daarin een wezenlijke bijdrage leveren en is een van de initiatieven vanuit het samenwerkingsprogramma Kennis-As Limburg.

Enige in Nederland

Als enige in Nederland biedt Zuyd Hogeschool een brede bacheloropleiding aan op het vlak van de gebouwde omgeving, maar passend vervolgonderwijs ontbreekt tot nu toe. Door de razendsnelle ontwikkeling van opkomende economieën en de beperktheid van de beschikbare bronnen is het verstandig niet alleen in te zetten op de winning van duurzame energie, maar ook op vermindering van het verbruik van energie en andere grondstoffen door beperking van de behoefte eraan. De meerwaarde van een vervolg opleiding is daarvoor van groot belang.

Specialisten voor de toekomst

De masteropleiding Zero Impact Built Environment leidt specialisten op die kunnen bijdragen aan de overgang van de huidige gebouwde omgeving naar een situatie die gericht is op Zero Impact. Dat betekent anders omgaan met ons bronnengebruik voor energie, water, materialen en voedsel, zodat we niet meer verbruiken dan dat we kunnen produceren. Die overgang zal niet van vandaag op morgen plaatsvinden. Het gaat erom die route te verkennen, de kennis daarvan te vergroten door onderzoek en aan de hand van praktijkcases uit de regio te onderscheiden wat daar morgen al aan kan bijdragen. De opleiding stimuleert zowel de bewustwording van het probleem als het gevoel van urgentie. Voorwaarde voor het verder initiëren van de nieuwe master is voldoende belangstelling om te starten. Op dit moment wordt de haalbaarheid daarvan onderzocht.

© Nationale Onderwijsgids