Normal_scientist-looks-into-microscope-researching-materi-2022-01-19-00-10-11-utc

Dit voorjaar verscheen het ambitiedocument 2023 – 2027 voor de samenwerking tussen UM en de Radboud Universiteit. Terwijl dit document zich richt op projecten in de toekomst, die momenteel steeds concreter worden, zijn sommige zelfs al aan een tweede editie toe. Decanen Mariëlle Heijltjes (Maastricht) en Sijbrand de Jong (Nijmegen) delen hun ervaringen met de universitaire samenwerking. Dit meldt Maastricht University.

Mariëlle Heijltjes werkte eerder bij UMIO, de tak voor executive onderwijs van de faculteit Business & Economics. Daar ontwikkelde ze samen met collega’s van de Radboud Management Academy het leiderschapsprogramma Toekomstbestendige zorg voor personeel van de UMC’s van Nijmegen en Maastricht, wat waarschijnlijk een tweede editie krijgt.
 
Heijltjes ziet meer projecten waar ze trots op is: onderzoekers die samenwerken op het gebied van Artificial Intelligence, een kennisuitwisseling met beleidsmakers over accreditaties. "Verder zijn er ideeën om samen te werken op gebied van onderwijs voor PhD’s. Dat zijn relatief kleine doelgroepen, het lijkt efficiënt om daar te kijken of we elkaar daar kunnen aanvullen. Een bijkomend voordeel voor de onderzoekers is dat zo’n samenwerking een groter netwerk oplevert."

Masteropleidingen

Ook Sijbrand de Jong, decaan van de Radboud-faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, is enthousiast over de projecten die lopen met de Science and Engineering faculteit van de Universiteit Maastricht. "Het belangrijkste is de voorbereiding van twee masteropleidingen: Crop technology en Technology for Big Science. Die laatste naam verandert mogelijk nog, met de eerste zijn we het verst. Dat wordt een master over technologie en voedselproductie en die willen we graag in Venlo, op de Brightlands-campus, uitvoeren. We willen daar fysiek aanwezig zijn, met een gezamenlijk kassencomplex waar we ook kunnen experimenteren. Dat past ook bij de streek."
 
Nijmegen en Maastricht zijn in die nieuwe master complementair, beschrijft De Jong. "Nijmegen zit goed in de systeemecologie, waar voedselvoorziening nauw mee samenhangt – dat zie je wel aan alle discussies rondom de boeren. Wat betekenen bepaalde beslissingen door de hele keten heen? Waar we minder van weten, is de techniek van voedselproductie zelf. Maastricht is juist sterk in de samenwerking met bedrijven in voedselproductie en –technologie."

Arbeidskrachten

Maatschappelijk relevant zijn voor de regio Zuidoost-Nederland – en ver daarbuiten. Dat zien beide decanen ook als een wens en een kans.  
 
Heijltjes: "Als het gaat om projecten rondom Leven Lang Ontwikkelen – waaraan ook de Open Universiteit, regionale hogescholen en een mbo deelnemen - willen we activiteiten ontwikkelen met het oog op de arbeidsmarkt. Er zijn regionale arbeidsmarktstudies die laten zien aan welke kennis en vaardigheden behoefte is. Daar willen we graag op inspelen met een aanbod voor studenten maar ook voor mensen die al aan het werk zijn."
 
De master Technology for Big Science levert ook een bijdrage aan broodnodige arbeidskrachten, verwacht De Jong: "Die gaat over het ontwikkelen van technologie voor innovatieve wetenschap. De Einstein telescoop bijvoorbeeld, een groot onderzoeksproject waar Maastricht en Nijmegen aan deelnemen, daar is veel nieuwe technologie voor nodig en ook nieuwe fundamentele kennis over het ontwikkelen daarvan. Studenten in die master leren hoe ze kunnen samenwerken met fundamentele wetenschappers en mensen in de industrie. Daar is veel vraag naar, niet alleen in de regio maar wereldwijd."

Door: Nationale Onderwijsgids