Datajournalistiek, ICT en journalistiek, ict-vaardigheden

AMSTERDAM - Terwijl in de Verenigde Staten datajournalistiek al behoorlijk voet aan de grond heeft gekregen, blijven de ontwikkelingen rond deze nieuwe manier van journalistiek bedrijven in Nederland nog achter. Toch begint deze ontwikkeling ook in Nederland op te komen. Dat meldt Persinnovatie.nl.

Datajournalistiek is journalistiek waarbij veel gebruik wordt gemaakt van programmeren. Het nieuws speelt zich steeds meer online af, waardoor ICT-vaardigheden voor journalisten steeds meer van belang worden. In de VS zijn veel onderwijsinstellingen daarom inmiddels begonnen met het aanbieden van dergelijke, specifieke opleidingen.

Ook in Nederland begint het fenomeen steeds meer te groeien. De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) biedt bijvoorbeeld in haar journalistieke master een steeds groter deel datajournalistiek aan. Hogeschool Windesheim heeft datajournalistiek opgenomen in de minor Onderzoeksjournalistiek en de Universiteit van Tilburg kent de mastertrack 'Data Journalism', onderdeel van de Engelstalige master van letteren 'Communication and Information Sciences'.

Met name deze laatste opleiding speelt in op de nieuwe verstrengeling tussen journalistiek en computervaardigheden. De komende jaren wordt een flinke uitbreiding van deze opkomende vakgebieden verwacht. Wanneer de media het belang van deze richting inzien, zullen ook de opleidingen volgen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem