Journalistiek hoger onderwijs onder druk, Kamerleden willen reactie van minister

Het gedwongen vertrek van Cursor-hoofdredacteur Han Konings en het statement van de Cursor-redactie is ook in de Tweede Kamer niet onopgemerkt gebleven. Kamerleden Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks) willen dat demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf zich uitspreek voor het belang van onafhankelijke journalistiek in het hoger onderwijs. Dat meldt ScienceGuide. 

Kwint en Westerveld geven aan dat er op universiteiten en hogescholen op geen enkele manier mag worden onderhandeld mag worden over de journalistieke vrijheid van universiteits- en hogeschoolbladen.

Toenemende druk 

ScienceGuide gaf zelf ook al aan dat de redactie een toenemende druk ervaart bij het brengen van nieuws over het hoger onderwijs. Kwint en Westerveld willen dan ook graag van Dijkgraaf weten wat hij vindt van deze constatering.

Journalistieke vrijheid 

De redactie van Cursor meldde in het statement dat het redactiestatuut op de onderwijsinstelling onvoldoende bescherming krijgt om onafhankelijk te werk te gaan. Kwint en Westerveld willen daarom van Dijkgraaf een beoordeling van de journalistieke vrijheid op de TU Eindhoven. Daarbij willen de Kamerleden specifiek weten of Dijkgraaf het wenselijk acht dat het bestuurscollege en de redactieraad druk uitoefenen op de Cursor-redactie. Vooral als het gaat om het niet publiceren van enkele artikelen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk