Student Journalistiek studeert af met onderzoek naar algoritme TikTok

Steeds meer journalistieke media beginnen op TikTok. Dit social media platform wordt volledig bestuurd door een algoritme. Fontys Journalistiek student Albert Biondina zocht voor zijn afstuderen uit hoe je er als journalist voor zorgt dat je video’s voldoende bereik hebben, maar dat je ook nog onafhankelijk blijft. Dat meldt BRON.

Je kan mensen volgen via TikTok, maar de video’s die voorbijkomen zijn voor een groot gedeelte door een algoritme bepaald. Dat was voor Biondina de reden om zijn afstuderen volledig te richten op TikTok.

Lage cijfers op TikTok 

Voordat hij aan zijn afstudeeronderzoek begon ervaarde hij zelf een neergang op TikTok met zijn eigen bedrijf Wijzneuzen. “Zonder enige aanleiding was ons bereik drie maanden lang tien keer lager dan normaal. De reden was onverklaarbaar en niet te herleiden. Dat zorgde voor slapeloze nachten.” Gelukkig kwam het voor Biondina goed en waren de kijkcijfers opeens weer terug. De student ging hier wel even goed over nadenken.

De zes grootste platforms 

Biondina deed onderzoek bij zes van de grootste platforms. Dat zijn Nosstories, Jeugdjournaal, Klokhuis, Omroep Brabant, De Marker en de Telegraaf.

De trucs die je kunt gebruiken om succesvol te blijven op TikTok gaan volgens Biondina vooral over interactie en retentie. Dat zijn dus likes, comments, opslaan en doorsturen. Als men algoritme-gericht wil werken is het belangrijk dat er in de eerste drie seconden iets spannends gebeurt. “Journalistieke platforms moeten wel opletten met al deze regels, want als je alleen maar leuke en entertainende video’s deelt, ga je weg bij de journalistiek.”

Gevoelige onderwerpen 

TikTok filtert ook bepaalde video’s over gevoelige onderwerpen. Onderwerpen zoals oorlog, geweld en drugs kunnen schadelijk zijn en mogen niet gedeeld worden. Voor de journalistiek zijn dat juist onderwerpen die belangrijk zijn, en dat zag de student als een probleem. Daarbij vroeg Biondina zich ook af of het wel verstandig is om TikTok als een nieuwsplatform te gebruiken.

Nosstories past aan de inhoud niets aan voor het TikTok-algoritme. Dat heeft weer als gevolg dat sommige video’s minder kijkers hebben dan dat je zou willen. “Het is een kwestie van goed de regels van TikTok snappen, ze slim toepassen en leren van de fouten die je maakt”, aldus Biondina.

Afgestudeerd met een negen 

Het afstudeeronderzoek naar het algoritme van TikTok leverde Biondina een negen op als eindcijfer. “Op het voortgezet onderwijs was ik zo’n iemand die alleen maar zesjes haalde, dus hier ben ik onwijs trots op. Leren wilde ik wel op de middelbare school, maar het lukte toen gewoonweg niet.” Condor, een leerweg binnen de opleiding Journalistiek van Fontys, heeft Biondina ontzettend geholpen. Binnen Condor kan je zelf bepalen wat je wil doen. Je kan dus altijd werken aan leuke projecten omdat je werkt met hetgeen waar je interesse ligt.

Onderwijssysteem Condor 

Toch is Biondina een van de laatste studenten die met Condor de opleiding Journalistiek volgt. Condor verdwijnt namelijk, want de leerweg is niet voor elke student even prettig om mee te werken. “Mijn leven heeft het in ieder geval erg veranderd, dus ik vind het jammer dat dit onderwijssysteem stopt”, aldus de afgestudeerde Biondina.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk