studenten, laptops, bijsluiter, bron: ing.nl

DEN HAAG - (Novum) - De studiebijsluiter die vanaf 2014 verplicht is voor hogescholen en universiteiten moet ook een financiële paragraaf hebben. Die moet duidelijk maken wat een studie voor de portemonnee betekent, stelt ING donderdag.

Twee weken geleden kondigde staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) aan dat alle universiteiten en hogescholen in 2014 een studiebijsluiter moeten hebben. Daarin moet onder meer informatie staan over studenttevredenheid, het aantal lesuren en de toekomstperspectieven van opleidingen.

Uit een onderzoek onder achthonderd jongeren van 18 tot en met 25 jaar concludeert de bank dat studenten ook bewuster moeten worden gemaakt van hun toekomstige financiële situatie. Vooral nu er veel verandert aan de studiefinanciering weten aankomende studenten vaak niet wat voor financiële gevolgen hun studiekeuze heeft.

Ruim de helft van de aankomende studenten weet bijvoorbeeld niet wat voor rente over een lening of studieschuld moet worden betaald. De financiële paragraaf zou onder meer duidelijk moeten maken wat de gevolgen voor studenten zijn als ze hun studie niet op tijd afronden.