Normal_beloning_thumbs_up

FRANEKER – Hij is amper een week zeventien jaar oud, maar Bauke Stelma uit Franeker mag al de titel Bachelor of Science (BSc) in Business Administration in General Management voeren, zo meldt het Reformatorisch Dagblad. De voorgeschiedenis van deze prestatie is al even bijzonder als de jonge leeftijd waarop hij deze titel al achter zijn naam mag zetten.

Toen Bauke vorige week zijn bachelorgraad behaalde, moest hij nog zeventien worden. Daar komt nog bij dat hij zijn opleiding in de Verenigde Staten behaalde en in de aanloop daar naar toe vele jaren thuisonderwijs heeft genoten. De graad die Bauke in de VS is toegekend, is te vergelijken met een hbo-bachelor van de opleiding Bedrijfskunde in Nederland.

Omdat er in de buurt van hun woonplaats geen Bijbelgetrouw gymnasium was, besloten de ouders van Bauke hem thuis te onderwijzen. Enkele jaren later was hij klaar voor het staatsexamen Engels en algemene natuurwetenschappen op vwo-niveau. Dankzij het ‘dual enrollment-systeem’ in de VS raakte zijn studieloopbaan pas echt in een stroomversnelling. Hij en zijn ouders namen dit systeem als voorbeeld om een diploma te halen. Het dual enrollment-systeem stelt leerlingen in staat om tegelijkertijd ingeschreven te staan bij een high school en bij een college of university.

Bauke koos ervoor om zelfstandig vakken te bestuderen op collegeniveau en om ook op dat niveau examens af te leggen. Hiervoor moest hij meerdere malen naar Groot-Brittannië, Duitsland en België afreizen. In maart 2012 schreef hij zich in bij het Thomas Edison State College. Hij liet de bewijzen van zijn gehaalde vakken opsturen en diende vervolgens een afstudeerverzoek in.

“Het was wel hard werken, maar het lukte net. Op de dag voordat ik zeventien werd, studeerde ik af aan het Thomas Edison State College, New Jersey”, vertelt de jonge bachelor.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen