Eindexamenkandidaten krijgen te horen of ze na hun herexamen geslaagd zijn

Voor de tweede keer binnen een maand zitten middelbare scholieren gespannen te wachten op een telefoontje van hun school. Leerlingen die na de eerste ronde van de eindexamens nog niet waren geslaagd, krijgen donderdag te horen of ze na de herkansingen alsnog hun diploma in de wacht hebben gesleept.

Scholen krijgen om 08.00 uur de zogeheten normeringstermen te horen. Die getallen worden door het College voor Toetsen en Examens van de overheid bepaald. Daarmee kunnen scholen de eindcijfers van hun leerlingen uitrekenen. Later op de dag worden de eindexamenkandidaten gebeld.

Tweede tijdvak 

Het is niet bekend hoeveel kinderen hebben meegedaan aan het tweede tijdvak, zoals de herkansingsronde heet. Ruim 90.000 vmbo'ers, ongeveer 55.000 havo-leerlingen en bijna 40.000 vwo'ers doen dit jaar eindexamen, in totaal bijna 186.000 scholieren.

Derde tijdvak 

Als leerlingen een examen in het eerste of tweede tijdvak niet hebben kunnen doen, bijvoorbeeld door ziekte, krijgen ze nog een kans. Half augustus is het derde tijdvak. De uitslagen daarvan worden op 25 augustus bekendgemaakt. Pas in het najaar wordt bekendgemaakt hoeveel eindexamenkandidaten geslaagd zijn.

Door: ANP