Culemborgse docent geeft met 'Beco-booster' video's examenkandidaat rust

De Culemborgse docent Frank Hordijk (56) biedt met ruim 100 YouTube-filmpjes een helpende hand aan alle VWO-leerlingen die op 17 mei aanstaande eindexamen in het vak Bedrijfseconomie doen. Zijn site www.beco-booster.org geeft uitleg bij alle onderwerpen die in het examen kunnen zijn verwerkt. Het materiaal is volledig gratis te gebruiken. Dat meldt O.R.S. Lek en Linge.

De examenkandidaten van Hordijk halen steevast cijfers die ruim boven het landelijke gemiddelde liggen. Door bij elk onderwerp een tandje dieper te graven stappen zijn leerlingen in het algemeen rustig en met veel vertrouwen de examenzaal binnen. Hordijks filmpjes geven alle relevante informatie, maar dagen leerlingen vooral uit om zelf de diepgang te zoeken die nodig is om een goed cijfer te halen. 

Mid-career-switch 

Hordijk is een ‘schoolvoorbeeld’ van één van de oplossingen van het lerarentekort. Hij heeft een drukke baan als partner bij een accountantskantoor, maar vindt zijn ontspanning en grootste werkplezier in de drie dagdelen die hij per week lesgeeft. Hordijk benaderde in 2009 uit het niets de bestuurder van de Openbare Regionale Schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg, vond in die school het spreekwoordelijke warme bad, haalde snel zijn eerstegraads bevoegdheid en wil nooit meer voor de klas weg. Hij kan het iedereen die een mid-career-switch overweegt aanbevelen. "Natuurlijk is niet alles hosanna, maar werken met pubers is per saldo echt een feest. Vervelende leerlingen bestaan niet, is mijn motto. Ieder kind wil leren, zowel cognitief als sociaal-emotioneel, en ik vind het een eer om daar een steentje aan bij te dragen."

Coronastorm 

De leerlingen die dit jaar examen doen zaten in het oog van de coronastorm, stelt Hordijk vast. Dat was een reden te meer om zijn site op te zetten. "Elke vlag die we begin juni aan een huis zien wapperen, met een oude schooltas aan de stok geknoopt, is meer verdiend dan ooit. Mijn missie is al geslaagd als er ergens in het land één kandidaat is die door het gebruik van mijn filmpjes het diploma haalt door op 17 mei precies dat ene noodzakelijke puntje bij Bedrijfseconomie te scoren."

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: O.R.S. Lek en Linge