Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Havo-leerlingen in Den Haag hebben een jaar lang de verkeerde lesstof voorgeschoteld gekregen voor het vak filosofie. Vier weken voor het begin van de examens ontdekte een leerling de fout. Ondanks een in allerijl aangeboden stoomcursus waren de leerlingen daardoor nauwelijks voorbereid op het Centraal Eindexamen. Dit meldt RTL Nieuws.

De docent filosofie aan een middelbare school in Den Haag was ervan uitgegaan dat de lesstof van dit jaar hetzelfde was als het jaar ervoor. Dat bleek dus niet het geval, ontdekte een havo-leerling bij toeval. Hij bestudeerde vier weken voor het begin van de examens de onderwerpen die het afgelopen jaar aan de orde zouden moeten zijn geweest op de website Examenblad.nl en kwam er toen achter dat die onderwerpen verschilden wat zijn klas dat jaar geleerd had op het gebied van filosofie. 
 
De leerling lichtte daarop de docent in, die volledig in de stress schoot. Hij bood de gedupeerde scholieren een speciale examentraining aan, waarin volgens hem alle stof uitputtend behandeld kon worden, zodat ze alsnog voldoende voorbereid waren op het examen. Een leerling zei echter tegen RTL Nieuws dat het in zo'n korte tijd ondoenlijk was om nog een redelijk cijfer te halen. Bovendien moesten andere examens ook voorbereid worden.
 
De school laat weten dat uiteindelijk alle leerlingen wel zijn geslaagd, al dan niet met een flinke onvoldoende voor filosofie. De onderwijsinspectie is op de hoogte gesteld van de fout op de school, maar heeft daar geen verdere consequenties aan verbonden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids